Накисване на сурови ядки, семена, зърнени и бобови храни

Накисване на сурови ядки, семена, зърнени и бобови храни

8 март 2022

Суровите ядки и семена, както зърнените и бобовите храни са основен източник на полезни мазнини и важни за тялото ни вещества.

 

Има ли как да направим нещо полезно още по-полезно и да елиминираме възможността нещо да раздразни стомаха ни? Има разбира се!

 

Поколенията преди нас до голяма степен са имали доста по-добри хранителни навици. Сред тях са и различните техники за консумиране на сурови ядки, зърнени и бобови храни.

 

Накисване, покълване и/или ферментиране - това е начинът да направим продукти като бадеми, нахут, елда или тиквено семе още по-ценни за хранителния ни режим.

 

Не откриваме топлата вода, но сме събрали за вас важна информация, ако сте решили да прилагате тези техники към хранителната си рутина.

 

Ще започнем с ядките и семената.

 

 

 

накисване на ядки

Накисване на ядки

 

За да се запазят, за по-дълго свежи и вкусни, ядките трябва да са прибрани на хладно – в хладилник или студен килер. Важно е да са затворени добре – най-успешният вариант е в буркан.

 

Ядките се накисват в хладка вода до покриване, но трябва да има малко излишък, защото те набъбват при поемане на водата. Към тях може да се сложи малко хималайска сол. Тя дава тласък на ензими, които неутрализират ензимните инхибитори. Покрийте съда, а след накисване изхвърлете водата и изплакнете ядките.

 

 

Време за накисване на ядки:

 

Кашу – 2-2.5 ч.

Бадем – 8-12 ч.

Лешник – 8-12 ч.

Бразилски орех – не се накисва

Макадамия - не се накисва

Шамфъстък - не се накисва

Фъстък - не се накисва

Орех – 4-6 ч.

Пекан – 4-6 ч.

 

 

накисване на семенаНакисване на семена

 

 

При семената методът е много сходен с този при ядките.

 

И тук водата е малко над зрънцата, и тук те набъбват, НО някои от семената, като чиа и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация.

 

Важно е да се отбележи, че зърнените култури трябва да се накисват в хладка вода - не трябва да е нито много топла, нито много студена.

 

Чията например може да се накисне и директно в ядково мляко, което да се овкуси и да стане чудесен десерт.

 

При самото накисване семената чия се увеличават до 9 пъти като успоредно освобождават и редица полезни хранителни вещества, които съдържат. Минималното време за киснене на чия е 30 минути, но могат семената могат да бъдат оставени и цяла нощ. Ето и останалите препоръчителни часове:

 

Време за накисване на семена:

 

Сусам – 8 ч.

Маково семе – 2 ч.

Тиквено семе – 8 ч.

Ленено семе – 8 ч.

Слънчоглед – 2 ч.

Коноп – не се накисва

Амарант – 12-24 ч.

 

 

накисване на зърнени храни

Накисване на зърнени храни

 

Накисват се в топла вода, като водата трябва да ги покрие и да е 4-5 см отгоре.

 

На всяка чаша вода да се добави супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет.

 

Съдът се покрива с плат или с капак. Водата се изсипва, а зрънцата се изплакват под течаща вода.

 

Време за накисване на зърнени храни:

 

Елда – 8-12 ч.

Лимец – 8-24 ч.

Киноа – 12-24 ч.

Овес* – 18-24 ч.

Ориз – 8-24 ч.

Ръж – 8-24 ч.

Просо – 12-24 ч.

Пшеница – 8-24 ч.

* Овесените ядки са в категорията на брашната и за тях не важат горните часове за накисване!

 

 

 

Накисване на бобови храни

 

И бобовите се накисват в топла вода, отново с няколко пръста отгоре. Водата от накисването се изхвърля!

 

Време за накисване на бобови храни:

 

Бял боб – 18-24 ч. Водата се сменя на всеки 8 часа, за да се поддържа топла.

Леща – 8-12 ч.

Грах – 8-12 ч.

Фава – 18-24 ч. Водата се сменя на всеки 8 часа, за да се поддържа топла.

Нахут – 18-24 ч. Водата се сменя на всеки 8 часа, за да се поддържа топла.

 

Най-лесно рутина за накисване на продуктите се създава вечер преди лягане. Така времето за полезната реакция на семената, ядките и другите накиснати продукти не се усеща толкова.

 

 

Mr. Almond препоръчва:

 

 


Запознайте се с новите ни два неустоими продукта!

прочети още

Играта ни "Mr. Almond турне" страртира! Вижте как може да спечелите!

прочети още

Ползите от кокосовото масло в кухнята и козметиката са много. Ето част от тях!

прочети още

Кои ядки се препоръчват за превенция и хранителен режим при диабетни заболявания.

прочети още

Колко вида тахани познавате? А колко от тях сте опитвали? Знаете ли полезните им свойства?

прочети още

Ядките макадамия - защо са толкова полезни? Насладете се на невероятния им вкус и многобройните приложения.

прочети още

Работно време на куриерите и магазините на Mr. Almond за Коледните и Новогодишни празници 2021 г.

прочети още

Нашите подаръчни кутии са подходяща изненада за колеги, приятели, за цялото семейство...

прочети още

Продължаваме със серията статии, посветени на здравословното хранене. Днес разкриваме многобройните ползи от шам фъстъка за Вашето здраве!

прочети още

Бърза и здравословна рецепта за спаначени кюфтенца - вкусно пролетно предложение от Mr. Almond.

прочети още

Доставки и работно време на магазините Mr. Almond във връзка с предстоящите Великденски празници.

прочети още

Щастливи сме да Ви посрещнем в новооткрития магазин на Mr. Almond в Kaufland Ботевград!

прочети още

Доставки и работно време на магазините Mr. Almond във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

прочети още

Къде се раждат вкусните български лешници на Mr. Almond?

прочети още

Лешниците - с мощни антиоксидантни свойства и редица ползи за здравето. Вижте кои са те!

прочети още

Изцяло преобразен Ви очаква магазинът ни в жк. Младост 1, София. Заповядайте!

прочети още

Можете да поръчайте нашите продукти с приложението Foodpandа - доставяме експресно!

прочети още

Бадемово мляко без захар може да закупите във всички магазини от веригата Mr. Almond, а вече и онлайн.

прочети още

Масло от черен кимион - изключителен имуностимулатор - балансира всички нива на имунната система. Още за ползите му вижте в статията.

прочети още

Доставки и работно време на магазините Mr. Almond във връзка с предстоящите майски празници 2020.

прочети още

Заповядайте в новооткрития 21-ви магазин от веригата Mr. Almond в Кауфланд жк. "Овча купел" 1, ул. "Кукуряк" 3.

прочети още

Нови продукти в магазините на Mr. Almond - масло от бял трън и масло от черен кимион.

прочети още

Вижте работно време на всички търговски обекти на Mr. Almond, както и куриерите във връзка с предстоящите Великденски празници.

прочети още

Доставка на поръчки по време на обявеното извънредно положение заради Covid-19 в България.

прочети още

С функцията си на имуностимулатор селенът е изключително полезен при защита от грип и вирусни заболявания, каквото е коронавирусът COVID-19.

прочети още

Лененото семе се среща в редица разнообразни храни. Търсенето му днес се е увеличило многократно, а особено предпочитано от клиентите на Mr. Almond е мляното ленено семе. Ето защо.

прочети още

Известни още като индийски фъстък, ядките кашу са изключително здравословни и полезни. Днес представяме някои от най-значимите им качества.

прочети още

Здравословното хранене е едно от най-големите съвременни предизвикателества. Днес разкриваме многобройните ползи от бадемите за Вашето здраве!

прочети още

Винаги пресни и вкусни ядки? Важни съвети при покупка и правилно им съхранение.

прочети още

В първите дни на януари идва и специалната рецепта на Mr. Almond за сладки с ядки за силен старт на деня!

прочети още

Представяме Ви рецепта за таханови бисквитки с овесени ядки, стафиди и орехи от предложенята на Mr. Almond за месец номеври.

прочети още